2011年5月3日火曜日

状元楼 jo-gen-rou

状元楼 Jo-gen-rou
 〒152-0035 東京都目黒区自由が丘1-29-17 持田ビル1F
                   Mochida-Building 1F 1-29-17 Jiyugaoka, Meguro-ku, Tokyo

tel: 03-3718-8833

lunch: 11:00-15:30
dinner: 17:00-22:30

price: lunch 1000-2000yen

website: http://www.jogen.co.jp/jiyuugaoka/index.html

terrace backyard

a nice terrace backyard with shao hsing wine pots
Needless to say its popularity amongst Chinese Restaurants in Tokyo. The restaurant has been broadcast in myriads of TV shows in which people frequently watch. The major ones are the "VVV6 東京Vシュラン", "はなまるマーケット." I found it quite disappointing after its service, cost and the performance of the food.

beautiful light
 The interior of the restaurant was quite nice, nostalgic. The painting on the walls, the design, and even the lights were sophisticated in a way. Rooms were in partitions, which seemed nice at first; but realized that it makes it hard for costumers to order. As waiters eagerly passes by each rooms, they take orders from customers, but once waiters leave the room; it was difficult to call the waiters.

Lunch time menus came with the dishes below with a bowl of noodles. The Chaomai, Daikon Radish pickles, and desert. We had ordered several dishes separately.

Daikon Radish Cake
Spring Roll
mixed vegetables and seafood Noodle
Shark fin & Crab Noodle
Sesame Hot Noodle
Hot and Sour soup Noodle
  Overall, it was satisfactory, not impressive.
  I have had better performances with lower prices at Shinra, which I have introduced earlier in this blog. Shinra may be an exception as its service is superb and the quality of the food is outstanding. Needless to say, the living cost is higher in the middle of Tokyo rather than in the suburb of Kanagawa Prefecture. I say the waiter should pay more attention to its service. The waiter were all polite and well educated, but not well organized. We were a group of four and sharing our noodles, but the waiter would not bring us a small bowl to share. In fact, they realize the last minute when we are nearly done sharing our noodles by rotating around our big noodle bowls......argghhh....useless. ok.ay. getting to harsh here.

  I want to be as specific as I could with the critiques of the food. The noodles were okay, except for the Hot and Sour soup Noodles and the Sesame hot Noodle. The Hot and sour soup lack its spiciness and its sourness. I guess this could be covered by putting vinegar on our own. The Sesame hot Noodle was not the kind of dish I have expected. Somehow, I thought of soup being more thick, hot and spicy, and pleasant scent of Sesame. Then I realized in the end that I had a different kind of Chinese food. As I was used to Szechuan cuisine, I took the Hong-Kong style Sesame Hot Noodle as a whole new different dish. Considering that it was a different dish, it is not bad after all, but the noodle seemed a bit unique with sprouts, Chinese leek, and grind peanuts? the noodle was not spicy at all and the tedious scent of the peanuts? and the sesame made you sick of the taste in the end. I guess I will stick with the Szechuan Sesame Hot Noodle from now on. The daikon radish rice out of question...was very oily and somewhat like a regular fried mochi (rice cake) with small portion of grated radish. I would of left a bit of texture into the radish....enough said.

We have paid approximately 9000yen for a group of four. I guess 2250yen/person is considerable with the amount of food we have had, it's tolerable. Having said this, maybe I'm just strict because I have had almost the perfect Chinese food at first to compare with? Will have to journey out to see more Chinese food out there.

2011年5月2日月曜日

ZUND BAR

ZUNDBAR ズンド・バー

神奈川県厚木市七沢1954-1


アクセス方法:
本厚木駅下車。七沢・広沢寺温泉行バス。七沢病院入口下車。徒歩10分。車は県道64号線宮ケ瀬方面 東名厚木ICから車で20分程度
picture by: google map
tel: 046-250-0123
11:00-20:00
休業日:水曜日・第2・4木曜日
price: -1000yen
website: http://rp.gnavi.co.jp/6271621/ramen/ (HPがないため、参考サイト)
ラーメン屋の看板ですか?笑

ここがラーメン屋ですか?笑
厚木市の七沢温泉近くに構える一軒の古民家のような建物にあるラーメン屋、ZUNDBAR。なぜこんな田舎に店を構えたかというと、丹沢から流れる湧き水を求めて来たそうだ。超軟水と言われるこの口当たりのいい、やさしい、やわらかいお水を使用したラーメンを味わってみては?

開店の11:00、10分前くらいに到着してお店の外はこの盛況ぶり。何度か訪れている家族は、いつもになく混んでいると言っていた。店舗入り口には、名前を書くリストがあり、我々も9組目。続々とお客さんがやってくる。店舗脇には、広々とした駐車スペースがあるため、バイク、車でそれぞれやってくる。

待つ間に回りの景色を見渡していると、桜咲くこの川辺が目に入った。 お店のほとりに流れる川。水が透き通っていてきれい。源流は、丹沢の湧き水だろうか。春の陽気に包まれて、徐々に桜も開花する頃。もう1ヶ月も前のことだったかな。

店外に写真・解説付きのメニュー
好みに応じて2種類のスープも用意するこだわりよう
カウンター席

ステンレスのカウンターを取り入れたとてもラーメン屋とは思えないような店内の雰囲気。まるでバーに来たかのよう。でも、外は田舎で店舗も古民家。このギャップがおもしろい。

水はこだわりの湧き水
甘露 つけめん
ラーメンの名前が甘露だけにつけ汁は、甘みのある特徴的なスープ。あっさりとしたかつおベースのお汁の中には、にんにく、ねぎ、胡麻が効いたパンチのある味。甘さと香りとこのにんにくの効いたパンチのあるラーメンは、スタミナの付きそうな一品。食べ応えがあるので男性におすすめ。

つけ汁

ゆずラーメン 淡麗
 家族3人で行って、3つとも違うものを頼んだ中で一番ゆずらーめんが好きだった。あっさりとし魚介系スープにゆずの香り。他店にはないようなゆずと塩がうまく調和したバランスの良いラーメン。しっかりとした柚の香りがするけれども、くどくない。

塩らーめん 淡麗
 塩らーめんは、まろやかな塩風味に魚介系のスープ。炙りチャーシューは香ばしく、炙ることによって余分な油を落としたことでくどさも最小限に抑えたあっさりとしたラーメン。チャーシューのほどよい油と香ばしさがこのすっきりとしたらーめんにコクを与える。スープをすすっていて、脳裏に浮かんだのがどこか懐かしいその魚介系の味。よく考えてみると昔、吉祥寺で食べた一二三のラーメンのスープに似ている。スープのペースは、ゆずラーメンと一緒のようだが、チャーシューを炙ることによって味に変化が見られた。面白い。ゆずラーメンほどあっさりではなく、コクを重視したラーメン。
個人的には、あっさりとしたラーメンが好きなので炙りチャーシューが少しくどかった気がする。

スープ作りの基盤である水にもこだわり、好みに応じて選べる2種類のスープ。店主のこだわりぬいた一品がいろんな形で味わえる。同じメニューでもスープによってその味は、がらりと変わる。飽きが来ない。あっさりにこだわる人は、淡麗。濃厚でこってりとしたラーメンを好む人は、まろ味がおすすめ。

最後の締めは、お口直しのバニラソフトクリームはいかが?風味豊かなマダガスカル産のバニラビーンズを使用した濃厚でコクのあるバニラ。ちょっと贅沢な味。お会計の際に250円のソフトクリームをテイクアウトするようなシステム。決して大きすぎないサイズだから、ラーメン食べた後でもぴろっといける。塩気のあるものを食べたあとは、やっぱり甘いものが来なくちゃ。笑 =太る方程式

厚木の田舎にありながら、2009年の神奈川県口コミランキングで1位を獲得。立地は不便だが、店主のこだわりと愛情の詰まった繊細なラーメン。これから少しずつ時間を見つけては、通いたいものだ。